Rooma syyskuu 2023

Tämä kertomus on myös blogissani. Tässä se on päinvastaisessa järjestyksessä, eli matkan alku on tuossa ihan lopussa. Mutta niin mahtava matka – jos sinulla on mahdollisuus, mene!

Takaisin sateesen…

Maanantai 28.8.2023 Takaisin sateeseen on yksi hieno Eppu Normaalin kappale. Maanantaina tämä toteutui, kun odotin Tikkurilan asemalaiturilla Riihimäen junaa enkä päässyt vaakatasossa tuulevan ja märkänä piiskaavan rankkasateen alta karkuun mihinkään. Mutta eipä enää ollut hiki.

Tuota hetkeä ennen oli kuitenkin se viimeinen Italian iltapäivä, ilta, uneton yö ja aamuhämärässä nouseminen.

Etsiskelin ruokapaikkaa, josta saisi sitä kaipaamaani Pasta alle vongolea eli simpukkapastaa. Matkalla syömään talletin kaksi hauskaa muistoa, englannin kielellä kirjoitetun hissiohjeen ja tavan parkkeerata auto suurkaupungissa. Molemmissa on aitoa italian henkeä, joka pistää hymyilemään:

Hyvää huomenta. Hyvää iltaa. Pyydän, sulje oikein hyvä hissin ovi. Kiitokset sinulle.

Sehän löytyi ihan ”kotikadulta” via Alberto Corsolta. Ei niin huvittanutkaan lähteä enää nopeasti pimenevän illan takia kauas hortoilemaan. Pitihän pakata ja päästä ajoissa nukkumaan. Nyt oli kuitenkin fiilistelyhetki ja sain eteeni herkun ja valkoviinin. Vielä ei ihan ollut se vilkkain päivällisaika, mutta aurinko oli jo laskemassa kahdeksan maissa Rooman kuumuutta hohkaavien vanhojen talojen taakse:

Kohta on pimeää
Simpukkapastaa, per favore!

Lähteminen on ihanaa, palaaminenkin on. Mutta sunnuntai-ilta ja -yö ennen maanantain paluuta olivat taas vähän niin sanotusti haasteellisia. En saanut unta, torkahtelin. Sitten kuuntelin meditaationauhoitusta ja nukahdin, herätäkseni puolen tunnin kuluttua siihen, etten muistanut mitään kuunnellusta. Luin dekkaria, join vettä. Tuli kylmä ja otin ilmastoinnin pois päältä. Tuli kuuma ja käynnistin taas ilmastoinnin. Hirveä nälkä keskellä aamuyötä, mutta jääkaapissani oli puolikas pullo hanavettä. Mietin, lähteäkö öiselle kadulle etsimään jotain pikaruokaa, no ei sentäään. Kohtahan kello soi. Viimeinen nukahtaminen noin puoleksi tunniksi onnistui puoli viiden maissa. Siitä kun heräsin tunnustin hävinneeni taistelun ja nousin ylös pukeutumaan.

Säärissä oli jo edellisenä päivänä ollut kummallisia hyttysenpuremia ja syytin niistä avointa ikkunaa. Yhtään hyönteistä en ollut nähnyt kylläkään. Paukamia kutitti armottomasti ja vihdoin selvisi niiden todennäköinen alkuperä. Syyllinen kipitti lakanallani: pienen pieni, ruskea muurahainen, parin-kolmen millin mittainen. Ties kuinka monta sukulaistaan olikaan pitänyt juhlia nuo kolme yötä sängyssäni. Vaikka joka päivä siivottiin huoneen joka neliömetri, pyyhkeet vaihdettiin ja siellä täällä lojuvat tavarani järjestettiin – kerrossiivojat tekivät tarkkaa työtä. Sydämettömänä ja vähän kostonhaluisenakin tuomitsin sängyllä kipittävän syyllisoletetun kuolemanrangaistukseen.

Rooman Termini-keskusasemalla join aamukahvin ja söin tomaatti-mozzarellaleivän, sillä hotelliaamiaselle en malttanut jäädä, se ainainen myöhästymisen pelko! Asemalaiturilla kiskojen päässä, Rooman kukkuloiden takaa nousi aurinko uuteen kuumaan päivään.

Junat ja naiset ovat luotuja kulkemaan.

Seikkailin puolen tunnin junamatkan jälkeen sitten Fiumicino-Leonardo da Vinci -lentoaseman ykkösterminaaliin, jonotin lähes tunnin Finnairin tiskille ja sitten olinkin taas kuolla nälkään. Finskin lennon lähtö myöhästyi (sää Suomessa!) ja kylläpä odottavan aika väsyneenä, ryytyneenä, tukka pesemättömänä ja kyllästyneenä olikin aika kärsimystä. Mitään ei tehnyt mieli, mutta välttääkseni joka kolmas tunti saapuvan perusnälkäni söin taas kuuliaisesti ylihinnoitellun valkoisen, ihan maukkaan sämpylän, vaikka nyt olisi kyllä jo vaikka Reissumieskin maistunut.

Jos tulolento oli ”heittoisa”, oli paluu suorastaan myrskyisä. Kone loikki myrskypilvien yllä ihan kuin olisi hyppinyt trampoliinilla. Välillä oli kuitenkin auringonpilkahduksia ja hauskasti järjestäytyneitä poutapilvirivistöjäkin:

Kuten sanottu, vaakasuoraan tuli vettä ja koko maisema oli kylmä ja lähes pimeä neljän maissa iltapäivällä, kun Finnairin Airbus pompahteli maahan. Vihreä maisema tuntui ihmeelliseltä, olihan lähtömaassa kaikki ruoho jo aikaa sitten palanut keltaiseksi tai suorastaan hävinnyt kuivan maan sisään.

Mitä jäi käteen reissusta? Parikymmentä muurahaisenpuremaa ja noin 40 kilometrin verran käveltyjä kaupunkireittejä. Mieleenpainuvia muistoja ja paljon nähtyä historiaa, värisyttäviä auringonlaskuja ja korvia huumaavaa kaskaiden siritystä helteisissä puistoissa. Ihanaa italiankielistä pulinaa, hymyjä ja naurua, herkullisia makuja ja tuoksuja. Onneksi heitin sen kolikon suihkulähteeseen. Nyt on varmaa, että pääsen takaisin!

Kiitos jalat – hyvin vedetty!

JulkaistuKategoriatKaikenlaistaJätä kommenttiartikkeliin Takaisin sateesen…

Kirkkopyhä Isossa kirkossa

Sunnuntai 27.8.2023: Sääennuste varoitteli ukkosmyrskyistä. Mitä vielä, päivä oli mitä aurinkoisin. Lämpö keskipäivällä oli ihan kohdillaan – hmm, jos näin voi sanoa:

Tänään en kävellyt vaan ajattelin, että aikansa kutakin. Basta cosi, sanoo italiaano: tämä riittää! Metro on todella kätevä peli siirtyä nopeasti paikasta toiseen. Sitä paitsi metrossa on viileää. Eikä lippu maksa kuin 1,50 euroa, ja kelpaa 100 minuuttia leimaamisesta, käy kaikissa julkisen liikenteen kulkuneuvoissa. Suora linja menikin sattumalta lähiasemalta Ottavioon eli ihan toiseen valtioon: Vatikaaniin. Ne kirkot, kuten jo totesin, ovat kohtaloni. Pyhän Pietarin kirkolle soljuvaan sopulilaumaan soluttauduin ja saavuin vähän ennen keskipäivää perille. En ollut varautunut niin suureen väenpaljouteen, niin moniin poliiseihin ja mittaviin turvajärjestelyihin. Toki nyt on loma-aika, mutta vähän yllätyin.

Tungosta laukkujen läpivalaisuun…
…siis oikeasti, onko täällä aina näin paljon kansaa?

Pian selvisi, että tungokseen ja turvajärjestelyihin oli hyvä syy. Itse pyhä Isä paavi Franciscus ilmaantui ikkunaan tosi korkealle, tuskin tunnistettavaksi pieneksi hahmoksi. Tämäpä oli poikkeuksellinen kohtaaminen Rooman matkallani! En ole ihan varma, mutta mielestäni paavi ei joka sunnuntai näyttäydy. Nyt hän kuitenkin piti rauhallisen lempeällä äänellä, selkeällä ja hitaalla italian kielellä (hänhän on argentiinalainen) puheen, josta ihan ymmärsin noin viidesosan. Paljon Jeesuksesta, Jeesuksen seuraamisesta ja armosta. Mutta se, mistä pidin, oli hänen rohkaisunsa Ukrainan kansalle, joka kärsii. Paavi myös kertoi lähtevänsä pian Mongoliaan tapaamaan siellä olevia veljiä ja sisaria. Paljon puheesta jäi tietenkin minulta kielipuolelta hämärän peittoon, mutta olin tyytyväinen, että satuinpa oikeaan aikaan paikalle. Hellyttävää oli myös paavi Franciscuksen hyvästely katsojille. Hän toivotti ”Buon pranzo e arrivederci eli hyvää lounasta ja näkemiin!”. Niinpä tietysti. Italia ja se tärkeä perheen sunnuntailounas!

Pietarinkirkon aukio tyhjeni sitten tämän tapahtuman jälkeen. Ehdin käydä hankkimassa sen lounaan, eli suolaamassa ja nesteyttämässä itseni, ennen kuin palasin takaisin kirkolle. Noin 15 minuuttia siinä 39 asteen helteessä sitten jonotin ja pääsin sujuvasti sisälle Pietarin kirkkoon. On se valtava. Ja täynnä uskomattomia taideteoksia, kultaa, koristeita, marmoria. Oli hyvä istua hetki viileässä kirkossa ja keskittyä vain tunnelmaan. Mietin isääni ja lähetin hänelle kiitollisia ajatuksia sinne, missä hän nyt on. Tiesin, että hän kuulee viestini, ja se alkoi vähän itkettää, mutta ei surusta kuitenkaan.

Onko Hän siellä? Ääni kuuluu, mutta miestä ei näy?

Palasin hotelliin heti kirkkokäynnin jälkeen. Ei ollut enää oikein puhtia lähteä tutustumaan Vatikaanin ihmeisiin lähemmin. Paluumatkalla metrossa sattui jokin hässäkkä, joka paljastui taskuvarkaan onnistuneeksi tai epäonnistuneeksi yritykseksi täydessä junavaunussa. Suurkaupunki vaatii veronsa.

Tänään on viimeinen päiväni Roomassa! En ihan tajua sitä. Suomessa kuulemma sataa ja on viileää. Olen ihan unohtanut, millaista se on. Nämä kolme päivää ovat olleet iso askel taas itsenäiseen elämään. Olen saanut puhua italiaa, olen löytänyt kaikki paikat, joihin halusin mennä, nähnyt valtavan määrän kauneutta. Ja saanut olla vain, ilman suorittamista.

Matkalla jännittää tietenkin aina se lähtö: ehdinkö koneeseen, sattuuko jotain yllättävää, mokaanko ja unohdanko jotain. Pitää vain ajatella, että kaikkea todella sattuu ja kaikesta selviää. Sitä pärjää ja uskaltaa, kun luottaa itseensä.

Vielä tämä ilta, ”viimeinen ehtoollinen” ikuisessa kaupungissa. (tosin se 50-senttinen Trevin suihkulähteessähän takaa, että palaan vielä!)

Nyt ilta pimenee ja lähden etsimään sellaista paikkaa, jossa voin syödä simpukkapastaa. Palaan vielä roomalaisiin tunnelmiin, kunhan loma on paketissa. Ciao!JulkaistuKategoriatKaikenlaistaJätä kommenttiartikkeliin Kirkkopyhä Isossa kirkossa

Loma Roomassa jatkuu

Lauantai 26.8.2023 Valitettavasti ei ihan noissa ylläolevissa merkeissä. Mutta muuten on ollut mahtava päivä tänäänkin. Kilometrejä tuli runsaat kolmetoista.

Aamulla lähdin taas talsimaan, tarkoituksena mennä ”tois puol jokke”, eli Tiber-joen yli Trasteveren kaupunginosaan, josta nyt on tullut niin suosittu.

Matkan varrelle osui kätevästi Circus Maximus eli Wikipedian mukaan ”Circus Maximus on Roomassa Palatiumin ja Aventinuksen kukkuloiden välisessä laaksossa sijaitseva antiikin Rooman aikainen circus eli areena, jolla järjestettiin vaunukilpa-ajoja ja gladiaattoritaisteluja. Nykyään se on julkinen puisto, jossa järjestetään joskus joukkokokouksia ja konsertteja.” Alueella tehdään myös vieläkin arkeologisia kaivauksia. Onhan se huima paikka. Rooma on tietenkin täynnä antiikinaikaisia rakennuksia ja tapahtumapaikkoja, minne vain silmät kääntää, näkyy historiaa.

Vaikuttava Circus Maximus. Myös Tiber kuohui ylhäisesti melko lähellä.

Mondo-lehti ylisti Trastevereä Rooman idyllisimmäksi kaupunginosaksi. Ja kyllä se olikin tunnelmallinen, täynnä mutkittelevia katuja ja pieniä kahviloita, kirkkoja ja ruokapaikkoja. Lauantaiaamuna Trastevere oli kuitenkin kovin hiljainen. Kävelin ihastellen pikkukujia ja kauniita istutuksia. Pienen lounaan söin ulkona kahvilassa: oliivitahnalla täytetty bruschetta-leipä. Se oli ihan tarpeeksi iso ja suolainen hellepäivän välipalana.

Bruschetta con crema d’olivo

Takaisin sillan yli vanhaan keskustaan. Teatro Marcello näytti pienikokoiselta Colosseumilta, vaikka olikin valtava. Venezia-aukiolla kiipesin Vittorio Emmanuelle -monumentille katselemaan maisemia. Täytyy myöntää, että ei ollut ihan pikkujuttu nousta 35 asteen helteessä (oli siis vähän viileämpää vielä aamupäivällä!) sinne ylös.

Teatro Marcello

Alkoi jo väsyttää ja nälkäkin oli. Kokeilin ensimmäisen kerran pastaa ”cacio e pepe”, eli hyvin simppeli resepti: pastaa kastikkeessa, jossa pelkästään juustoa ja pippureita. Näyttää ankealta, kyllä, mutta tosi herkkua – etenkin jos pitää vähän voimakkaasta, pippurisesta ruoasta:

Kävin myös kirkossa, kirkothan ovat kohtaloni. Olen lapsuudessa asunut kirkon naapurissa, Simpeleellä. Kallion kirkon vieressä Fleminginkadulla asuin myös jonkin aikaa. Nyt asun Turun tuomiokirkon kyljessä Yliopistonmäellä. Niinpä tein tutustumisretken komeaan hotellin viereiseen Santa Maria Maggioren kirkkoon. Katoliset kirkot ovat upeita, kultaa ja taidetta tulvillaan. Kun ei ajattele, mihin nuokin rikkaudet olisi voinut paremmin käyttää ja nauttii vain kauneudesta nämä rakennukset ovat rauhoittavia, suorastaan meditatiivisia kokemuksia. Sisällä kirkossa oli useita rippituoleja, joiden ohessa oli aikataulut ripittäytymiselle. Ripin voi suorittaa täällä myös monella kielellä, mikä on myös mainittu aikatauluissa, samoin kuin rippipapin nimikin. Kielten joukosta ei valitettavasti löytynyt suomea, joten jätin synnit tällä kertaa tunnustamatta.

Santa Maria Maggiore iltavalaistuksessa

Päivä on siis ollut kuuma, iltaa kohti tuntui lempeän lämpöiseltä. Kaupunki surisi elämää vielä tai ehkä juuri enemmänkin iltayhdeksän maissa. Olin tehnyt hotellihuoneessa löydön: täällä on sittenkin ilmastointi. Tulopäivän väsymyshuuruissa en tajunnut, että katon rajassa on ilmalämpöpumppu, joka viilentää viidessä minuutissa huoneen. Ihan piti illalla avata ikkunaluukut, kun alkoi paleltaa – ulkoa puski lämpöä sopivasti sisään.

Ikkunasta näkyy arkea: pyykkiä ja kukkia, kaikenmaailman tavaraa parvekkeilla

Huone on oikein hyvä, näköala ei nyt niin huikea, mutta aamupala, aseman läheisyys, ilmastointi, siisteys – kaikki kohdillaan. Lähistölle suuntasin vielä etsimään pientä iltapalaa. Tuli mieleen, että roomalaista pizzaa en olekaan täällä kokeillut. Ajauduin vähän kauemmas hotellista kuin olin aikonut, nythän kaikki ravintolaterassit olivat tietenkin täynnä: lauantai, perheet syömässä, tämä aika klo 20 jälkeen on se tavallisin päivällisaika. Löytyi pieni pizzeria, jossa jälleen kerran sai nauttia tarjoilijan hulluttelusta ja pelleilystä. Täällä olen jo kohdannut monta tämänkaltaista palvelukokemusta: vauhdikkaita ravintolanpitäjiä, joiden kanssa pystyy vaillinaisellakin italialla vaihtamaan kuulumisia. Kun suunnittelin sitä ”pientä” iltapalaa, sainkin tällaisen:

Jättipizza Primavera. Sain tehdä töitä, että jaksoin yli puolet, mutta olihan se maistuvaa.

Vielä kun pyysin laskua ja sanoin, että ehkä tämä olikin ilmainen kun ei laskua kuulu, ilahtui paikallinen tarjoilija, Paolo, Sergio tai Giovanni mikä liekin, silminnähden ja siitä alkoi taas pelleily ja flirttailu. Kyllä täällä osataan!JulkaistuKategoriatKaikenlaistaJätä kommenttiartikkeliin Loma Roomassa jatkuu

Heittoisa matka Italiaan

Colosseum. Tyrmäävä näky, jonka sain kokea jo kolmannen kerran. Aina se järkyttää. Mitä kaikkea kärsimystä tämän upean rakennelman historiaan sisältyykään.

Perjantai 25.8.2023 Miten minä olen nyt yllättäen täällä? Onko vanhuudenhöperrys alkanut lisääntyä potenssiin 2? Sisäinen ääni vain äkisti kehotti: Roomaan! Asiassa oli käytännöllisiäkin syitä. Olen koko kesän kytännyt halpoja lentoja sille ajalle, kun Kiss-koira olisi mammalomalla. Nyt hän kasvattajan mukaan kuintenkin haluaa jo eroon ärsyttävistä teineistään (en ihmettele) ja on tulossa kotiin ensi maanantaina. Siksi sisäinen höpertelijä käski lähtemään Italiaan ennen kuin se on myöhäistä.

Täällä ollaan, keskellä Italian pääkaupunkia. Kolmen tunnin unien jälkeen Lopella sitä ihminen on todella parhaimmillaan lähtemään lentoon kohti Roomaa. Nukuin klo 7.45 lähteneen lennon aikana varmasti noin 4 minuuttia auvoisia unia. Unet keskeytti ihana Mika Saarelainen. Ehkä tiedätte, tunnistatte hänen pehmeän äänensä. Hän o YLEn toimittajana ollut niin kauan kuin muistan. Myös asiantuntijana kaunoluistelukisoissa (sanoinko oikeasti ”kauno”. Sanoin, koska minulle se on aina kaunoa.) Mika Saarelainen siis kuuluttaa yhä monet Finnairin ohjeet matkustamolle. Tänään taas ihan värisin, en koneen heittelehtimisestä ilmakuoppien takia, vaan Mikan kuulutuksesta, jossa hän sanoi, että ”Heittoisan sään takia pyydämme kiinnittämään turvavyöt….jne) Heittoisa sää! Miten ihanan kuvaava ja positiivinen ilmaisu! Suomen kieli on maailman kaunein kieli. Otan tämän ehkä käyttöön. Elämäkin on joskus heittoisaa.

Sääriä kutittaa. Ja niskaa. Vaikka minulla on lähes satasen suojakertoimet naama- ja muissa rasvoissa, vie näköjään niistäkin voimat koko päivän talsinta elokuun auringossa, joka (aurinko) on siis paljon lähempänä täällä kuin meillä Suomessa. Kotonahan palamisvaroitus on jo ihan pelleilyä elokuussa (vaikka samalla etäisyydellähän se tulipallo on kuin huhtikuussa) Minäkin taapersin tunnin etsien hotellia enkä kyllä pysähtynyt kaivamaan matkalaukusta 30-kertoimista aurinkosuojaa. Välttelin aurinkoa, ja hiivin pitkin varjoisia kujia. Mutta ei sekään ole hyvä keino.

Matkailu avartaa. Tänään jopa Finnairin lennolla näin positiivisia asioita. Mika Saarelaisen ”heittoisan” lisäksi näin niin paljon yllättävää positiivisuutta. Edessä vasemmalla ilmeisesti miespariskunta, amerikkalainen. Käytävän puolella oleva kumppani hymyili koko ajan kaikille (mnullekin), joiden kanssa hänen katseensa kohtasi. Vielä poistuessamme hän kääntyi ja kiitti takaosaan jääneitä lentoemäntiä: kiitos palveluksistanne! Siinä huomasi, miten itsetunto vaikuttaa. Voi ja uskaltaa näyttää, että on onnellinen ja jakaa sitä tunnetta ympärilleen.

Hellettähän täällä kyllä riittää. Lämpötila keikkuu +35 ja +37 välimaastossa iltapäivisin kuumimpaan aikaan. Ei kovasti tee mieli istua aurinkoisilla terasseilla, johan siellä juomatkin lämpiävät ikävästi.

Fontana di Trevi

Fontana di Treviin käviin paiskaamassa 50 sentin kolikon varmistaakseni paluun ikuiseen kaupunkiin. Paikalla olivat myös varmaan koko eteläisen Euroopan lomanviettäjät, joten teki töitä päästä uittamaan käsiään viileässä vedessä. Suihkulähde on kuuluisa tapahtumapaikka, sillä Anita Ekberg pulikoi siellä Marcello Mastroiannin kanssa Fellinin elokuvassa La Dolce vita:

Tämä päivä oli yksi parhaista. Huomenna vielä parempi.JulkaistuKategoriatKaikenlaistaJätä kommenttiartikkeliin Heittoisa matka Italiaan