Nina Lykke: Kohonnut riski

Hulvattoman hauska, osin surullisen ankea, mutta loppujen lopuksi yllättävän realistinen kuvaus nykyajan uraihmisistä, suvaitsevaisuudesta, hyväksymisestä ja kaiken, aivan kaiken haluamisesta.

Kirjan päähenkilö Elin on yleislääkärinä toimiva menestynyt ja mukavassa, mutta melko laimeassa avioliitossa elävä hyvin toimeentuleva nainen. Hän inhoaa useita potilaitaan, jotka kaikki haluavat jotain liikaa: turhia tutkimuksia, turhia lähetteitä erikoislääkäreille ilman syytä, lupauksia paranemisesta, vaikka elävät huonosti, juovat viinaa, syövät roskaruokaa, kinuavat aborttilähetettä huolimatta siitä että ovat yrittäneet lasta kauan, mutta nyt juuri on maailmanympärysmatka edessä eikä lapsi sovi kuvioon.

Mustaa huumoria tihkuvan Kohonnut riski -romaanin lääkäri Elin hyppää sänkyyn ex-poikaystävän kanssa ja aloittaa kiihkeän suhteen, josta e puutu hullunkurisia käänteitä eikä tietenkään noloa kiinnijäämistä. Kirja siis kertoo keski-iän kriisistä ja uskottomuudesta, mutta myös keskiluokkaista potilasvirtaa kaihertavista kuvitelluista ja todellisista vaivoista.

Naurattaa ja iskee myös vyön alle: tällaisia me siis olemme. Allekirjoitan norjalaisen Dagens Næringslivin arvostelusta tämän: ”Lääkäreiden pitäisi kirjoittaa resepti Nina Lykken romaaniin.” Suosittelen!