Kylmää ja kylmää

Kaunista on! Haaveet juoksemisesta 20 asteen pakkasessa vasta kehitysasteella. Enemmän olen panostanut tuohon sisäjuoksuun eri nopeuksilla ja eri kaltevuuksilla juoksumatolla. Kyllähän siinäkin hengästyy.

Huono onni on myötä koko ajan. Niin, ensin hajoaa pyykkikuivuri, sitten astianpesukoneen suihkupää, sitten mikro lakkaa toimimasta, joska sulkijavipu katkeaa tarttuessaan paidan hihaan. Auton hajoamisen joulukuun alussa ja siitä aiheutuneet jatkojutut sisältäen uuden auton hankkimisen – nehän jo melkein unohdin. Mutta toissa päivänä sitten puhelin, rakas Kuubat ja Italiat kolunnut Samsung putosi kuntosalin toisen kerroksen kaiteelta alas… Eihän se sitä enää kestänyt, joten sinne jäivät puhelimeen osa kuvista, joita en ollut tallentanut (no ei paljon) ja sitten vain taas puhelinkauppaan ja kaikki alusta. Ei jaksaisi.

Nyt pitää keskittyä kuitenkin huomiseen. Aamulla hakemaan auktorisoitua latvian käännöstä valtakirjasta asianajajalle Riikaan, sitten notaarille todistuttamaan allekirjoitusta oikeaksi, sitten valmistautumaan ensimmäiseen tarkastuslautakunnan kokouksen vetämiseen. Pakko jaksaa, tämäkin taas.

Kuopus kävi kylässä. Äidin onnea, kun sai syöttää, juottaa ja varustaa taas kotimatkalle, mukaan evästä, pakasteita ja vähän taskurahaa. Opiskeluelämän taas aloittaneella ei liikoja varoja huvituksiin ole. Itse  muistan Tampereen opiskelukämpässä, miten illalliseksi keitetty kaurapuuro sai kyytiä roskikseen, kun kotoa oli tullut paketti. Sitä kämppiksen kanssa revittiin innoissamme (ja nälissämme) auki. Kylläpä karjalanpiirakat ja muut herkut tekivät kauppansa, kun oli taas viimeiset viikot ennen opintolainan nostoa elänyt viilillä ja maksamakkaralla. Mutta ihailtavaa on, että koulun penkki taas kutsui kuopusta vielä uuteen ammattiin ja eteenpäin meno kiinnostaa. Se helpottaa omaa oloa, kun jälkikasvulla on ainakin omasta mielestäni keskimääräistä paremmin asiat. Huolihan niistä aina on.

Blinchiki, blinchiki!

Näin se oli muinoin Leningradissa: blinchikit (= pikkublinit) syötiin asuntolan naapurissa Sadovajalla, pikkublinejä smetanan tai jauhelihan tai sipulin kanssa. Venäläismummut tilasivat lisukkeena smetanaa lasillisen ja lusikoivat sen iloisesti paljaaltaan parempiin suihin. Me tuijotimme tyrmistyneinä, mutta maisteltuamme smetanaa, emme enää ihmetelleet.

Tänään kuitenkin ihan ite tekemiä tattariblinejä nuorison seurassa.

Joulun jälkeen en ole kyllä syönyt kertaakaan näin tuhdisti. Kaksi bliniä mäteineen, katkarapu- ja suolakurkkutäytteineen pistivät kyllä ohjelmani sekaisin, samoin myös skumppa ja jälkiruoaksi tekemäni luumukiisseli kanelikerman kera… Kerrankos sitä, ja jos haluaa kunnolla, niin kaikki kehiin!


Vävypoika ja appiukko jäillä


Mr & Ms Smith mäenlaskussa liukureineen

Mukavaa oli. Pitkästä aikaa sain esikoisen miehineen kylään. Suunniteltiin kesää ja Pietarin reissua, puhuttiin heidän tulevasta Arfikan matkastaan. Olen onnellinen, että lapset ovat avarakatseisia ja ottavat rohkeasti haasteita vastaan. Lapsista on koko ajan huoli, mutta ei kuitenkaan ahdistus. Järkevämpiä ja fiksumpia ovat kuin omat vanhempansa aikoinaan. Vaikka kuka nyt nuoruudessaan on ihan fiksu? Ja jos on, niin miten oppii jatkossa fiksuuden?

Katselin Arto Nybergiä, jossa vieraana tänään Lauri Törhönen. Voi voi Lauria. Maailma on niin kavala, pikkupikku Lauri. Olisi varmasti ollut parempi vain jäädä kotiin kuin mennä sönköttämään Nybergiin. Kun seksuaalista häirintää ei oikeastaan sen tekijä voi mitenkään enää poistaa historiasta, vaikka kuinka haluaisi.

Salminen, meidän ikioma kissapeto

Tämä kissa se on täynnänsä itsetuntoa, kaiken kahdeksan painokilonsa verran. Ihailen sitä. Samaan pyritään!

Viikolla tapahtunut kivoja asioita. Kävin entisen työkaverin (kirjoitin ensin ”vanhan”, mutta ei, vanha ei ole oikea sana!) kanssa lounaalla. Muisteltiin työtä pörssiyhtiössä, ihmisiä. Kävi taas ilmi, miten ei lähellä työskentelevien aivoituksista ja persoonasta kunnolla tiedä. Mutta nyt oli hyvä todeta, että ihania ja fiksuja ystäviä on säilynyt yli työpaikkojen ja aikojen!

Nyt haaveilen patikoinnista tai pitkästä retkestä jossain haastavassa paikassa. Santiago de Compostela tai vaikkapa Lappi? Minulla ei vain ole siihen kaveria! En oikein tiedä tuttavista/ystävistä ketään, joka olisi valmis tuollaiseen seikkailuun. Pitääkö lähestyä Tinderiä?

Hyvää päänsärkyistä ystävänpäivää

Tammikuun valoa

Ystävänpäiväherkkua kukkasin ja karkein

Aurinko paistaa. Päätä särkee. Nyt ne aurinkoiset lumipäivät ovat täällä. Ne joita niin ylistetään ja jotka niin ahdistavat minua. Ei ehkä vielä niinkään, mutta pian, kun räystäiltä tipahtelee ja lumen alta paljastuu. Ahdistavista ahdistavin lumensulamis-valonheräämis-vuosineljännes menossa.

Tammikuu onneksi ohi, kohta helmikuukin. Vaalit vilahtivat ohi, nyt edessä muutaman kuukauden taistelu, kunnes kesäloma koittaa. Taistelulta tämä tuntuu, vaikka joka päivässä on isoja valopilkkujakin, muitakin kuin silmiä häikäisevä hanki.

Jotain pientä myös harrasteltu vaalien ohella. Monen vuoden jälkeen kokeilin piirakantekotaitoja. Eihän design ihan priimaa tullut, mutta maku sitäkin parempi. Koleassa tihkussa myös seisottiin tovereiden kanssa Lopen Prisman edessä pressanvaalien aattona. Kyllä kansaa kiinnosti, enemmän ehkä arvottavana oleva herkkukori kuin vaalit. Mutta tulihan ulkoiltua ja tavattua kuntalaisia taas!

Tähtäimessä ovat taas sekä Naisten kymppi että Kormu Run, huhti-toukokuussa. Sitä silmällä pitäen olen treeniohjelman säätänyt. Ei vehnää, ei vinkkua, ei sokeria – kolme treenikertaa viikossa ja kaikki mahdolliset siirtymät kävellen. Odotan niin, että lumi sulaa ja pääsee kunnolla juoksemaan. Juoksumatto hikisellä, joskin hyvin ilmastoidulla, salilla ei ihan vastaa todellisuutta.

Järisyttäviä muistoja kulki tammikuussa mielessä, kun kotitiellämme ajettiin Kaloppirallin pikis. Riitun kanssa ihmeteltiin. Olipa huikea tunne vatsanpohjassa, kun katsoi täysillä jäistä mäkeä alas kiihdyttäviä kilpa-autoja. Miten olisikaan mahtavaa taas olla kakkoskuskin paikalla! No, onneksi ei siihen enää ole mahdollisuutta eikä rahaa. Mutta kyllä se tuttu pörinä taas jotenkin sykähdytti eikä edes ensin tullut mieleen muinoinen rysähdys Ryttylän ensi pikataipaleen maalissa, kun sekä kylkiluu että auto hajosivat. Those were the days. Sarjassani Elämäni lyhyimmät rallikisat 🙂

Muitakin muistoja on kerrattu. Joitain henkilöitä menneisyydestä, siis suorastaan kampakeraamiselta ajalta, näkyi melko tuoreessa sanomalehdessä. Niitä koulukaverin kanssa vähän kerrattiin. ”Olikos tämä heppu nyt se, jonka kyydissä ajoit Jopolla pitkin Hämeenkatua ja poliisi vei kyyditsijän putkaan?” No ei, se ei ollut se. Eikä sekään, jonka kanssa venäjänopettajat yllättivät minut iloisessa tunnelmassa nakkikioskilla keskellä lauantaista aamua. Näitä muistelmia myöhemmin ehkä nimettömänä julkaistavassa esseekokoelmassa…

Tänään kuitenkin alkaa parin päivän päänsärky vähän loiventua ja luulisin pääseväni illalla terveyskeskuksen kuntayhtymän hallitukseen. Ei enää niin kirvele edes tämä päätteen tuijottelu, kun on vähän huilannut ja saanut naapurilta hyvät ystävänpäiväkahvit.

Talvi voisi jo loppua!

Ohi ihana joulu. Ohi rauhaisa uusivuosi (makoilua ja kirjan lukemista). Ohitse presidentinvaalit ja turha tammikuu. Kuntokuurin päivitys alkoi noin kuukausi sitten ja onhan tuloksia tullutkin. Ei enää niin kovasti väsytä. Salilla vähän tiukempi treeni, välimatkat ja rappuset vähän vielä enemmän kävellen, ruoka-ajat tiukasti kolmen tunnin välein ja kaikki turhuus pois.

Kohta pitää lipsua, kun blinikausi alkoi ja niitähän täytyy tehdä ainakin kerran talvessa. Eikä niiden kanssa kerta kaikkiaan sovi mikään muu juoma kuin skumppa, joten kaloreita ja vehnää tulee pian pakostakin nautittua. Ehkä jopa innostun laskiaispullasta tänä viikonloppuna.

Maailma pyörii hullulla radallaan. Omat vastoinkäymiset kasaantuvat, mutta kai niitäkin on hyvässä fyysisessä kunnossa helpompi kestää. Latvian päälleajaja on kai tehnyt oharin, kun asianajaja ei ole saanut hänestä käsiinsä vilaustakaan. Taitaa olla turha toivo saada mitään korvauksia puolikuntoisesta kädestä ja kahden vuoden sinnittelystä leikkauksien, fysioterapian ja muun kuntoutuksen sekä lukemattomien sairaalareissujen jälkeen. Työelämä ahdistaa, uskomattomat tunneköyhät,  asemaansa ansaitsemattomat kieroilijat, joita kohtaa päivittäin. Onneksi on kuitenkin tovereita ja ystäviä. Onneksi on tanssi ja käsillä tekeminen, musiikki ja kirjat, runot ja teatteri.

Jaha, huomenna salille, sitten Suskan puotiin hakemaan askartelutarvikkeita, miniatyyritalon kierreportaat työn alla. Ruoaksi välimerellistä kalasoppaa ja illalla brittisarjaa ja Wallanderia kera pian valmistuvan neulomuksen.


Riitun kanssa Suskalle, pinkkiin pukeutuneina.

Koska telkkaria ei voi katsoa ilman käsityötä: kuka nyt vaan istuu ja tuijottaa ruutua, kun samalla voi neuloa ja saada jotain kaunista aikaiseksi!

Pieni joulu pienessä talossa

Minitalossa Välimerelläkin on joulu, tosin ei valkea. Ja pientä remppaa pitää tehdä. Kuten portaat ullakolle ja vesikatto!

Koululla joku metelöi! Jäätä tehdään! Mie haukun niitä.

 

Joulun ruusut: pitää olla valkoista!

 

Olkkarissa voi olla myös pinkkiä ja punaista.

 

Eteisen joulu.

 

Keittiön joulu – rauhaa.

 

Hyvä päivä!

Joulun ruusut – valkoista sen pitää olla.

Ihana herätä siistiin kotiin! Eilen ahkeroimme, saunakin pesty puolison voimin. Olen ihan järjettömän tyytyväinen ja onnellisen rauhallinen pelkästä siitä ilosta, että kotona on kaunista. Ja kaunista on! No, ainakin omasta mielestäni. Ja sehän riittää.

Pinkkiä joulua olohuoneessa

Usein väheksytään esimerkiksi siivouksen merkitystä. Siivousalan ammattilaiset eivät saa ansaitsemaansa arvostusta. Kun itse on koko ajan poissa kotoa eikä ole aikaa paneutua kotiin, arvostaa a) aikaa, jolloin voi panostaa lähiympäristöönsä ja b) ammattilaisiin, joihin joskus pystyy turvautumaan ja tietää, että jälki on ihan professionaalista – kuten viimeksi kun sain ikkunanpesun niin huipusti, ettei tämä talo ole ennen sellaista nähnyt.


Jee, kohta on joulu!

Olen keskellä joulun alustaa, joka minulle on vuoden palkitsevinta ja onnellisinta aikaa, mikäli siihen vain on aikaa syventyä.

Tänään oli kuitenkin aika täydellistä. Heräsin ihan rauhassa. Aamupalalla luin Linnan ”Sotaromaania”. Sitten surffailin netissä ja bongasin monta linkkiä, joihin pitää palata myöhemmin. Salille – sielläpä olikin tunkua: yksin koko tunnin! Kirjastossa plarasin sitä sun tätä. Tarttui mukaan kaikenlaista; en tiedä, ehdinkö lukea. Tai haluanko. Nykyisin olen antanut itselleni anteeksi, jos joku kirja ei nappaa. Olkoon vaikka noopelisti: jos se sillä hetkellä ei tunnu hyvältä, annan olla. Eikös kirjallisuuden pitäisi tehdä lukijalleen hyvää? Noh, totta, sivistävä ja moraalia herättävä vaikutus todellakin on myös kirjallisuuden tehtävä. Jos en nyt sivisty tai pääse arvokeskustelun ytimeen, ei se minua kovin kiinnosta. Tässä iässä on varaa sanoa asioita.

Kiva kun naapureita kävi glögillä. On niin vähän tekemistä kylällisten kanssa. Olisin mielelläni britti, joka viettää joulua kutsuen naapureita kylään ja fiilistellen suvun kanssa lähipubissa.

Ruokavieraita

Mutta lunta sataa! Punatulkut ja tintit häärivät lintulaudoilla, fasaanit marssivat taas ruokailulle peräkkäin. Joka aamu löytyy peuranjäljet: hän kävelee sivistyneesti pitkin pihapolkuamme ja sitten tien reunaa alas kylälle.

Joulun seitsemäntoista kuusi.

Joulu, loma, työ?

Se tulee joka vuosi. Ja on aina yhtä ihana, mielestäni. Aina yhtä toiveikas ja palkitseva. Vaativa ja rasittava. Niin kuin pitääkin.

Jouluni alkoi viikonvaihteessa, kun ystävän kanssa teimme kaupunkiloman Helsinkiin 🙂 Ensin visiitti Ateneumiin. Siellä oli tämä Ankkalinnan invaasio klassikoihin ja samalla myös von Wrightien näyttely.

Täytyy taas todeta, että taidenäyttelyitä pitää nauttia siemaus kerrallaan, ja silloin se toimii. Vähän pettymys oli Duckbergin taide, sillä teokset olivat kovin mitättömän kokoisia alkuperäisiin nähden. Mutta mitäs siitä. Oli taas terveellistä nhdä suomalaista ja myös ruotsalaista (Zorn) taidetta uudelleen, näitä ei voi koskaan kuluttaa loppuun!

Söimme myös hyvin L Famiglia -ravintolassa (todella hyvin!), teimme täsmäiskun Vanhan Ylioppilastalon joulumarkkinoille ja kaiken huippuna: Ultra Bra -konsertti Hartwall Areenalla! Oih ja voih! Miten taitavaa, soittamista ja laulua. Ja miten voimaannuttaavaa oli laulaa mukana (vaikka vierustoveri ei kuullut mukamas, niin kiljuin osaamani laulujen sanat täysillä). Aikasten pelotti piippuhyllylle kipuaminen – en ymmärrä, miten lätkäfanit siellä pystyvät hillumaan – mutta hyvin näkyi ja kuului. Ja minua liikutti eniten ennen kuulemattomani ”Tel Aviv” sekä itseäni läheltä liippaiseva ”Minä suojelen sinua kaikelta”… etenkin ja tietenkin se kohta ”olen eksynyt Latviassa…”


hurjan ylhäällä, mutta hyvin näkyi – ei ehkä tästä amatöörikuvasta

Voivoi. Tähän on tultu. Mummut vetäytyivät levolle hotellissa, ilman baaria tai baarikaappia, mutta koko illan kävimme voimaannuttavaa vuoropuhelua. Lyhyestä virsi kaunis; ja olin niin onnellinen tästä virkistävästä viikonlopusta, että ajattelin tehdä oikein yhteisöille ohjesäännöt siitä, etteivät yhteisöt tai ihmiset tarvitse ohjesääntöjä, vaan vain hyväksyntää, iloisuutta, kunnioitusta ja vielä vähän iloisuutta.

Olen lopen uupunut (Lopen…). Tänään palkitsin itseni vierailemalla ystävän luona Tampereella. Sielunkumppani, kaikessa mukana. Emme ole koko ajan yhteydessä, koska ystävyys ei vaadi kalentereita. Nauti joka hetkestä.  Katsokaas tätä taloa:

Mikä ihana tunnelma

Silti olin koko ajan vankina työssäni. En siksi, että se enää olisi minulle henki ja elämä, mutta osittain (Huom. vain osittain) haluan tehdä asiat kunnolla ihan Mertsin takia. Merja Kyllönen on ainoa vaihtoehto nyt vaaleissa, kuten oli eurovaaleissakin. Mutta vaaleista viis. Nyt tunnustan, että isoimmat potkut työssä jaksamiseen olen saanut viime aikoina, tarkoittaen vuotta 2017 paitsi paljonkokeneilta työtovereiltani, myös  juurikin itseltään Arvon presidenttiehdokkaalta Merja Kyllöseltä. Merja on aito, ei teeskentele.

Noh. Kuiteskin, otin laiskaa itseäni niskasta (mitä sitä siellä kahvitellaan ja kuleksitaan tyhjää jossain Pirkanmaalla, ku kotona olis vaikka mitä…) ja vetäisin tortut ja juustopasteijat. Ja kun vauhti ei hiljennyt, niin sitten Suomi-muotoiset piparit. Nyt meni överiksi, tiedän.

 

 

Juttu 773!

Oho, tilasto täällä väittää, että olen kirjoittanut 772 artikkelia! Miehä oon sankar!

Eesti, Eesti,kaipaan sinne perkeleesti! Eli vähäpätöinen ihminen saa pienestä elämästäänkin juttua aikaseksi?

Nyt Uneton Seattlessa -syndroomasta kärsivä palasi tähän päiväkirjaan.

Olisihan se kiva nukkua, mutta kun uni ei tule. Mielessä työt ja valtuustoasiat ja tunne, että ei riitä eikä hallitse. Mutta takana kuitenkin aivan mahtava Tallinnan matka rakkaan toverin Helenan kanssa. Saatiin taas parantaa maailma kuntoon ja purkaa surut ja ilot toisillemme. Näin sitä ihminen parantuu. Jopa minä sorruin ja join olusen:

tuolla Tallinnassa, odotellessani Helenaa.

 

Suruisaa muistelua ja venäjänikävää

Dmitri Hvorostovski on poissa. Suurenmoinen ääni ja karisma ovat vaienneet. Nyt etäpäivään tunkeneena kaikkea mahdollista, töitä, kuntosalia, siivoustakin, miniatyyriaskartelua, saunomista, pysähdyin vihdoin ja menin Jandexiin (venäläinen suositumpi kuin google) ja otin selvää, mitä siellä sanotaan kuuluisan baritonin ennenaikaisesta poismenosta. Tietenkin eksyin sivujen labyrinttiin ja kävin kaikki mahdolliset linkit, laulut, konsertit, elämäkerrat, itkin ja kaipasin taas Venäjälle ja venäjää. Mutta, eniten se liikuttaa tämä Hvorostovskin karisma, joka on rajoja ylittävä, niin nationalistista ja sotaista kuin voi venäläinen musiikkikulttuuri ollakaan – se koskettaa. Ja saa ajattelemaan venäläisen kansan kärsimyksiä toisen maailmansodan aikana. Niitä ei voi väheksyä. Leningradin piiritystä, nälkää, sen tuomaa kannibalismia, pakkasia. Ja samalla tavalla kuin meidän Tuntemattomassa sotilaassamme miehet rintamalla, perhe kotona taistelemassa eloonjäämisestä. Venäläiset ovat vain osanneet kaikki nämä tuntemukset kuvata lauluin ja runoin, elokuvin. Siten, että nyt vieläkin katsoja itkee.

Kuuntele vaikka Synkkä on yö. Tai katso, miten katsomossa istuvat sodan nähneet pyyhkivät kyyneleitä. Oma opettajani kääntäjäkoulussa, Kira Vangalova, itki, kun kertoi kotikaupunkinsa piirityksestä, josta hänellä oli oman perheen kokemuksia. Muistaisimmeko myös nämä, kun mietimme osallisuutta, puolustusta, rauhaa, vihollisia? En tiedä. Tunnen itseni joskus niin erilaiseksi vain siksi, että olen ymmärtävinäni venäläistä sielua. Joka on loppujen lopuksi samanlainen kuin kaikkien muittenkin sielu. Vain erilaisesti väritetty erilaisella historialla. Ikävän voi sanoa Dmitrin laulun sanoin:  а я в Россию домой хочу…

Koska meillä tulee samanlainen iloinen isänmaallisuus julki? Aina ollaan surkeita ja jonkin uhkan alla. Otetaan oppia venäläisistä!

Kuuntele: https://www.youtube.com/watch?v=PRt756zXZXc

Puolueen pieni soturi

Puolueen uskollinen soturi teki jälleen viikonlopputöitä. Puoluevaltuustossa eduskunnan Pikkuparlamentissa koko päivä. Oli kuulemma kaatosade Helsingissä, mutta sitäpä ei ehtinyt suremaan, kun istui ikkunattomassa bunkkerissa yhdeksän tuntia.

Tätä työtä ei jaksaisi, jos ei olisi tähtihetkiä eikä tähtipersoonia. Merja Kyllönen, joka tänään avasi kampanjansa, on tähti. Niin maanläheinen, tavallinen. Verbaalisesti lahjakas ja älykäs, mutta myös tunneälykäs. Merja näyttää, että kaikki on mahdollista.

Onneksi pahvimerjan sijaan minua halasi tänään oikea Merja. Mutta olipas päivä, hieno päivä. Minun ehdokkaani on ehdottomasti Merja.

Presidenttivaalissa puhutaan yleensä vain maanpuolustuksesta asein tai diplomatian keinoin. Suurin uhka turvallisuudelle on kuitenkin syrjäytyminen ja eriarvoistuminen, mikä ruokkii ääri-ilmiöitä. Yhteiskuntarauha taataan estämällä eriarvoistumista. Tämä on Merjan kampanjan ydin. Uskon siihen täysin.