Paavo Arhinmäen hampaat

…niin, ne ovat ensimmäinen asia, jonka näen, kun lataan internet-selaimen läppäriini. Kotisivuni on nimittäin Vasemmisto.fi ja siellä komeilee Paavo etusivulla ja latautuu aina alhaalta ylöspäin: hampaat ensin.

Tuo nyt ei ollut kai mitenkään merkittävä asia, mutta onpahan huomio arkipäivän kokemuksista. Nytkin haahuilin netin ääreen, vaikka viisainta olisi köllähtää sänkyyn. No, sen totisesti aion tehdäkin ihan kohta. Tämä päivä meni salilla, sitten vähän ostoksilla Riihimäessä ja sitten suuntasimme sinne Salon suurkaupungin Kiskon kylään. Kylläpä oli ihastuttava talo upealla vehmaalla paikalla. Ja kun Sirkku oli virittänyt valoja ja kynttilälyhtyjä ulos ja ikkunoihin, oli paikka aivan kuin satumaa! Olisi ollut kiva viipyä kauemminkin, mutta huomenna on yhtä ja toista, joten parempi nukkua omassa sängyssä tämä yö.

Paavo (siis ei Arhinmäki vaan Rautiainen) oli loihtinut tupla-annoksen mokkapaloja sillä aikaa, joten huomisen isänpäivän kahvileipähuolet ovat ohi. Aion ehtiä vielä salille aamulla ennen kuin nuoriso saapuu isää onnittelemaan.

Paavo Arhinmäen hampaat eivät ole ihan kuitenkaan sattumalta tässä jutussa. Paavo kai jonkun mielestä näytti hampaansa opintotukiasiassa, vaikka minusta se oli loogista jo aiemmin esitetyn vasemmistopolitiikan noudattamista. Minua huvitti suunnattomasti, kun sen jälkeen, kun Vasemmiston esittämän opintorahan sitomisen indeksiin olivat vihreät muunmuassa kaataneet, asia julkaistiin Facebookissa. No eiköpäs alkanutkin Facebookissa pyöriä kiukkuviesti tästä kaatamisesta. Siellä sanottiin, että ”Facebookissa pyörii Vasemmistoliiton viestintäosaston masinoima kiertostatus, hän väitti Arhinmäen tekstistä ja toteaa, että opintotukiparannukset hävittiin jo budjettiriihessä.”

Kyllä hauskaa piisasi toimistolla! Meidän viestintä se masinoi…  Ja oikeastihan oli kyse vain postauksesta Vasemmiston Facebook-sivulle, ja siinähän todettiin asia niin kuin se tapahtui. Mutta erityisesti meitsiä hauskuutti tuo ”viestintäosasto”. Siis OSASTO. Yksi ihminen ja joskus minä tuuraamassa… Pitää piipahtaa viestintäosastolla muuten maanantaina keskustelemassa asiasta.

Kokoomusnuoret aikovat painattaa kyniä, joissa on iskulause: Pakkoruotsi pois,  tai jotain vastaavaa. Ovat ottaneet kannan, että ruotsia ei tarvitse enää opiskella, jos ei tahdo. Näyttäkää minulle maa, jossa sen virallista kieltä ei tarvitse opiskella: Kokoomusnuorten toiveen mukaisesti se on Suomi. Tässä puhuu kieltämättä nyt vanha täti, jonka mielestä kaikkia kieliä pitäisi vähän osata ja kulttuureja tuntea. Mutta mielestäni tämä on myös globaaliuden ja avarakatseisuuden kynnys. Meillä on äidinkielenään ruotsia puhuva iso vähemmistö, jonka kieltä moni halveksii ja inhoaa. Tällä vähemmistöllä on myös oma kulttuurinsa, jota ei juurikaan tuoda esiin. Suomeen kuuluva autonominen Ahvenanmaa on myös ”vieras” kulttuuri, jota ei juuri tunneta muusta kuin Anni Blomqvistista ja hänen Myrskyluodon Maijastaan. Isot yksilönvapaudesta ja yleensä kultturien tasa-arvosta mölyävät joukot eivät kuitenkaan halua tunnustaa suomenruotsalaista kulttuuria arvoksi. Mutta ääniä varmaan lukiolaisilta ropisee Kokoomuksen nuorisoehdokkaille tällä vedolla.

Mutta onhan myös saamelaiskulttuuri meille vierasta. Silloin, kun itse olin koulussa, ei tästä vähemmistöstä puhuttu mitään. Miten lienee nyt? Kyllä suomalaisten kuuluu tietää oman kansansa traditioista ja hallinnosta, kielestä ja kulttuurista. Pitääpä ottaa selvää, mitä nykyajan lapset koulussa oppivat saamelaisista.

4 thoughts on “Paavo Arhinmäen hampaat

 1. Kanadassa ei ole pakkoranskaa eikä Sveitsissä pakkoretoromania jne.
  Joten virallinen kieli ei suinkaan ole pakollinen, ei ollut Suomessakaan 1917-1970.. Joten siinä vastaus.
  Sitä paitsi koko ruotsin virallisuus perustuu valtapolitiikkaan, joka sortaa maan kielienemmistöä, on aina sortanut.
  Miksi et ihmettele sitä, että Ahvenanmaalla ei tarvitse opiskella suomea ? Eikö suomen kieli olekaan sivistystä–Suomessa ?
  Pakkoruotsi estää suomalaisten integroitumisen Eurooppaan ja ajaa meidät globalisaation sivuraiteelle. Ruotsissakaan ei ole pakkosuomea, vaan ainoastaan maan pääkieli on pakollinen.
  Mutta Ruotsissa kannustetaan opiskelemaan englannin lisäksi ns. moderneja maailmankieliä: suomi ei kuulu niihin.

 2. Kiitos kommentista. Tuossa on kyllä järkeä, myönnän! Ahvenanmaa ja Ruotsi ei-pakko-suomineen lienevät vähän kuitenkin eri asioita – toinen autonomiana ja toinen maana, jonka vähemmistönä on iso joukko suomalaisia. Vähän sama kuin Suomen 40 000 venäläistä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että suurin syy näihin pakkoruotsimielipiteisiin on opettajakunta, joka ei innosta opiskeluun samalla lailla kuin muiden kielten kanssa on. Missä ovat rennot, innokkaat ruotsinopet? Itse olen törmännyt vain lepsuihin ”mennään-mistä-aita-matalin” tai tiukkiksiin ”tätä-on-pakko-osata” -tyyppeihin. Annoit kyllä paljon ajattelemisen aihetta ja palailen vielä asiaan. Ehkä itse olen vain tyytyväinen ruotsin opiskeluun siksi, että on kiva osata ruotsia.

 3. Ruotsi ei myöskään ole virallinen kieli vaan perustuslain mukaan kansalliskieli. Suomessa on myös vähemmistökielen asemassa saame, romanikieli ja viittomakieli. Ei niitäkään enemmistön ole pakko lukea.

 4. Venäjän asemaa tulisi kyllä vahvistaa kunnolla, vaikka se ei virallinen kieli olekaan. Sitä ilmeisesti tarvitaan jo enemmän kuin ruotsia? Tätä venäjävaihtoehtoahan nyt on tarjottu Itä-Suomeen eikä minusta huono. Mutta kyllä alueellinen tasa-arvo järkkyy, jos maantieteellisesti ollaan eri asemassa Suomen rajojen sisällä.

Vastaa