Taide-elämyksiä lähellä

Turussa on nyt niin paljon kaikkea (kuten koko Suomessa myös), että ihan hengästyttää. Olen jo tällä viikolla ehtinyt käydä ilmaisessa Tuomiokirkon tiistaikonsertissa ja tutkimassa Vanhan suurtorin putiikkeja ja pihoja siinä Brinkkalan talon vieressä. Ehdin vihdoin mennä myös Kaj Stenvallin, kuuluisan ”ankkamaalarin” näyttelyyn Sodan kasvot, jossa esillä ennen kaikkea sotaherra Putin sijoitettuna erilaisiin tilanteisiin, jotka olisivat hänelle oikeudenmukaisia näin ulkopuolisen silmin. Hienoa, että taide ottaa kantaa. Stenvall itse sanoi jossain haastattelussa, etteiväthän nämä maalaukset maalauksina mitenkään erikoisia ole, mutta aihe! Ne taulut kyllä aiheuttivat ahdistusta, ei laadultaan vaan tietenkin siksi, että niiden takana olevat faktat ovat niin järkyttäviä. Stenvall kuvaa usein Putinia Hitlerin tai pedon kaksoisolennoksi tai uudestisyntyneeksi paholaiseksi. Tauluissa on myös ennustusta tulevasta, kuten Putin istuutumassa lasikoppiin oikeuden istunnossa, taulun nimi on Tervetuloa Haagiin.

Taiteen ei aina tarvitse olla kaunista katsottavaa, ainakaan silloin, kun se ottaa vahvasti kantaa. Ajatellaanpa vaikka Picasson Guernicaa Espanjan sisällissodan verilöylyn kuvauksena.

Vastaa