Lähteekö flunssa Manhattanilla?

Aamulla klo 06.17, Cosmopolitan Tribeca Hotel, New York City:

Opintomatka Isoon Omenaan Jussin, Jaakon ja Paavon kanssa on alkanut flunssaisissa merkeissä. Mietittiin tuossa, että yskään ja nuhaan auttaa kuuma rommi, mutta ehkä olisi paikallaan myös Manhattan-cocktail – nyt kun Manhattanilla ollaan. Koko eilinen päivä meni matkustaessa. Icelandairin kone vei meidä jopa noin puoleksi tunniksi Reykjavikin pikkuiselle kentälle. Olo oli illalla JFK:ltä hotelliin kolmen tunnin siirtymän jälkeen vähemmän freesi.

Täällä on hiostava ja lämmin kostea kesä vielä. Kaupunki ei hiljene hetkeksikään. Jos öiseen aikaan onkin tyynempää kadulla, tulevat aamuyöstä roska-autot, jotka turhia kainostelematta rymistävät jalkakäytäviltä sinne kasatut jätesäkkivuoret. Se erikoisuus tässä kaupungin jätehuollossa on, että todellakin roskapussit jätetään talojen eteen – tietenkin logistisesti kätevä ja kenties edullisempikin ratkaisu kuin pujotella takapihojen Molokeilla (ah, ne Molokit…!).

Mitä nyt jetlagin huuruissa totesin, on tämä amerikkalainen kulttuuri (jos sellaista on, sillä NYC ei ole Amerikka) todella hieman erilaista verrattuna kotimaahan. Joka puolella on ”avustajia” – virkailijoita ja työntekijöitä, joiden tehtävä tuntuu olevan kysyä: how can I help you. Ei tarvitse aprikoida, mistä lentokentällä saa kyydin, mihin jonoon asettua passintarkistuksessa, mitä portaita käyttää jne.

Pimeän aikaan kun saapuu, ei näe ”metsää puilta”. Kaupungin kuuluisa silhuetti hengästytti kauneudellaan, kun ajettiin siltaa Manhattanin saarelle, mutta sen jälkeen elo on kuin metallipallolla koronalaudan labyrintissa: ei juuri ylöspäin näe ilman niskavaivoja, sillä saari on todella rakennettu ottaen käyttöön joka neliö ja suunta on oltava siis kohti taivasta, kun pinta-alaa ei vapaana maan kamaralta löydy.

Pienen iltapalan jälkeen (jättihampurilaista, ranskalaisia, vuohenjuustosalaattia, omelettia) oltiin sen verran pyörryksissä, että uni maittoi pienessä siistissä hotellissamme West Broadwayllä. Televisio suolsi ainakin illalla presidentinvaaleja ja arvioita kandidaateista – nyt aamulla 38 kanavaa tuntuvat tarjoavan enimmäkseen ostosmahdollisuuksia.

On tässä maalaistytöllä ihmettelemistä. Tsemppiä maalaismarkkinoille siellä Lopen torilla!!! Päätän raporttini tällä kertaa tähän…

Vastaa