Karjala tyttöi

Karjalasta kajahtaa kutsu Imatrankosken yhteislyseon 100-vuotisjuhlaan marraskuun 8. päivänä! Heti koulukaverin kanssa säntäsimme varaamaan kortteerin Valtsusta (Valtionhotelli, suom.huom.). Pitäähän mennä katsomaan vanhaa lukiota ja herkistelemään.

Imatralla hikipinkomisen lomassa ehdin tutustua niin Valtsuun kuin Vuoksenvahtiinkin (eka kerta ravintolassa!), juoksennella poikaystävän kanssa ankarasti kielletyllä alueella eli koskenuoman pohjalla. Ja ikuisesti muistan sen maasta nostattavan tunteen, kun viimeiset yo-kirjoituskokeet olivat ohi, hyvin tuloksin, tiedossa kesätyö Helsingissä ja maailma auki taivasta myöten.

Muistoja: Historian opettajamme Hiiru, joka läksynkuulustelun keskeytti useimmiten alkuunsa toteamalla: Ette ole lukeneet, kukaan ei viittaa – ottakaa kirjat esiin! Biologian opettaja ja entinen rehtori Topi Putkonen, jota ilahdutimme joskus seisomaan nousten ja tervehtimällä: Hyvää päivää teidän ylhäisyytenne! Topilla oli harmaa pyhäpuku ja jalassa aina siniset tennistossut, ja hän muisti kertoa paljon juttuja venäläisistä naissotilaista, joiden kanssa oli joutunut lähitaisteluihin sodan aikaan…  Ja matikanopettaja Ykä, jolle keväisin tuli villit viikot ja joka oli jättänyt sen takia matikanluokan taululle viestin meille tunnille tulijoille: Menkää katsomaan pääskysiä!

Ja olihan siellä Riittakin – Liehuva liekinvarsi oli silloin äidinkielen opettajana koulussamme.

Taitaa tulla nostalginen viikonloppu marraskuussa!

Vastaa