Ville Haapasalo leipurina

Ville Haapasalo julkaisi vuonna 2021 taas uuden kirjan. Hän aloitti silloin uuden uran leipurina, kun näyttelijän työt loppuivat sekä Venäjältä että Suomestakin koronarajoituksiin. Mutta Ville ei olisi Ville, jos ei keksisi bisnesidoita! Niiin vain hän jätti jopa mielestään näyttelijän uran ja hups vaan, opetteli leipuriksi ja myös leipomon tuottajaksi ja työnantajaksi, tuosta noin vain!

Oletan, ettei hän tätä kirjaa itse ehtinyt kirjoittaa, kun katsoo taiteilijan työtahtia, mutta siitä viis. Varmasti samalla tavalla kuin edellisetkin kirjat tämä on tehty saneluista ja haastatteluista. Kieli on puhekieltä ja sehän sopii erinomaisesti tämän persoonan tuotantoon.

Ville sattui kirjoittamaan kirjansa viittä vaille aikaa, kun Venäjä aloitti sodan. Kirjassaan Ville tosin keskittyy enemmän pandemian aikaan ja siihen miten se pysäytti liiketoimet, sulki rajat ja karsi mahdollisuuksia. Ja miten yhä energisempi, ihailtavan positiivisesti ja salaa pientä arvostelua suomalaiselle ”yrittäjyydelle” vähän ujuttava Ville kertoo, mitä yrittäjyys todella oikealla tasolla voisi olla. Ihailtava lähestymistapa hänellä. Ei arvostelua eikä ilkeilyä. Mutta uskon, että Venäjän vuodet ovat opettaneet, ja näinhän hän itsekin kertoo, miten oppi niin tavattoman paljon juuri Venäjältä.

Suoraan ja peittelemättä Ville kertoo vuoden 2021 Venäjän hallinnon kuristavasta otteesta, tehden niistä kuitenkaan kirjan isointa numeroa. Mielestäni – jos ei nyt teos mikään Finlandia-voittaja olisikaan – on hienointa Villen kannustukset ja esimerkit siitä, miten pienyrittäjäkin pärjää, kunhan ei vaivu epätoivoon, yrittää ja jatkaa ja uskoo. No, Villellä oli hurjia ideoita, joiden avulla bisnes lähti lentoon. Mutta mikä bisnes ei lähde lentoon ilman uskomattomia ideoita? Mikä unelma ei toteudu jos ihminen ei siihen usko?

Raastava miliisi- ja hallintokoneiston valvonta ja kaiken kattava painostus tulee hyvin esille kirjassa. Ville ei kuitenkaan, kuten on aina luvannutkin, sekaannu politiikkaan. Siksi tykkään Villestä kritiikittä, koska hän on ainoa, joka on TODELLA sisältä päin nähnyt ja kokenut. Enemmän todennäköisesti kuin Ulkopoliittisen Instituutin asiantuntijat.

Vastaa