Mona Lisan hymy

Mona Lisan hymy Kreikkalaisen (itse asiassa kreetalaisen) säveltäjän Manos Hadjidakiksen sävelteos, joka on minulle ehkä rakkain ns. ”klassisen” musiikin puolella. Tähän tietenkin liittyy niin paljon nuoruuden muistoja, vapauden hurmaa ja myös iloa siitä, että näkee maailman uusia puolia. Mona Lisan hymyssä on symboliikkaa niin moneen. Mutta se on myös niin kaunis teos, jonka haluan kuulla aina ja aina uudelleen. Sen kuulemiseen tarvitaan vain yksityisyyttä ja rauhaa, se ei ole taustamusiikkia arjen keskellä.

En voi kuvitella ihanampaa soluttautumista klassiseen musiikkiin, jos jollain siihen on kynnyksiä, ja jos tämä sitten on oikeasti klassista, ainakin se on arvostetun klassisen musiikin säveltäjän luomaa. Miten surulliselta tuntuukaan, että niin monet kieltäytyvät musiikin kokemuksista vain koska heillä on se jokin ennakkoluulo joka estää edes kuunnella.

Kuuntele tämä, et voi olla rakastumatta. Minä rakastuin tähän. Ja olin silloin 16-vuotias. Jotkut rakkaudet kestävät ikuisuuden.

Vastaa