Viikko alkoi valtuustolla

Maanantain valtuusto sujui kohtalaisesti, myös netin välityksellä. Etenkin nyt, kun ei ollut juuri mitään ”isoja” asioita. No, oliha veroprosentti. Siihen tuli erikoinen muutosesitys: esitettiin, että olemme maksaneet liikaa veroja ja pitäisi prosenttia alentaa! Huimaa mielikuvitusta! Nyt juuri, kun emme millään tiedä, miten ensi vuosi tulee sujumaan pandemian suhteen, riittääkö todennäköinen ylijäämä kaikkeen, tuleeko valtiolta tarpeeksi tukea ja ennen kaikkea, miten muodostuu sairaanhoitopiirin talous, joka nyt näyttäisi siltä, että kuntien maksuosuudet nousevat. Esitys meni onneksi heilahtamalla nurin, olisiko sitä kannattanut peräti neljä valtuutettua.

Kuitenkin joulukuun valtuusto käsittelee koko kunnan ensi vuoden taloutta eikä se käsittely kyllä mielestäni istu etäyhteyteen. Usein tulee yllätyksiä, uusia esityksiä tai on pidettävä neuvottelutaukoja. Miten neuvotellaan etäyhteydellä niin, että keskusteluun liitetään jokin joukko valtuutettuja? Ei mitenkään. Tulisi mielestäni pitää lähikokous, jossa on isot välimatkat pöytien välillä ja tietenkin maskipakko.

Tein uudelleen aloitteen sosiaalisesta luototuksesta. Sehän ei ottanut tulta pari vuotta sitten. Nyt kuitenkin mietimme valtuustoa käsittelevän pienen jäsenjoukkomme kanssa, että korona on varmasti aiheuttanut hankaluuksia etenkin vähävaraisille. Siksi esitin talousarvioon 20 tuhannen euron summaa jaettavaksi (määrärahasidonnaisena, tavallaan kokeiluna) taloudellisissa vaikeuksissa olevien kuntalaisten lainoina kodin välttämättömiin hankintoihin, esim. kodinkoneiden hankkimiseen tai äkillisiin remonttitarpeisiin. Sainkin hyvin kannatusta. Aika näyttää, miten tämä tulee toimimaan!

Vastaa