Elämää ennen joulua

Ainahan se on tällaista. Kun on pidempi poissaolo tulossa, kasaantuvat kaikki asiat, hirveä kiire saada jotain järjestystä elämään, että voisi suurin piirtein hyvällä omallatunnolla lomailla. Ajatus on pitää koko jouluviikko lomaa, kun nyt yllättäen palkanlaskenta ilmoittaa, että pitämättömiä lomia on vielä vuodelta 2008 asti.

Eilen sitten saan kuulla, että projekti, jonka piti loppua huhtikuussa ja jossa olen projektinvetäjänä, pitääkin tehdä kuukautta aikaisemmin loppuun. Eikä se tule millään onnistumaan. Kokosin sitten listaa siitä, miksi näin ei voi olla. Katsotaan, mitä ylempi johtoporras sanoo. Se ei onnistu kuin lisäämällä vuorokausiin tunteja seuraavan kolmen kuukauden ajan. Minulta yötyö ehkä onnistuisi, mutta tuskin koodinvääntäjiltä edes halvan työvoiman maissa.

Maanantain valtuustossa istuimme yli yhdeksään lyömässä lukkoon kunnan strategiaa ja ensi vuoden budjettia. Niin ja olihan ennen istuntoa entisen kunnanjohtajamme muotokuvan paljastus. Mitä siitä nyt sanoisi. Vaikka, että kuva oli näköinen.

Strategiaan oli joku viisas lipsauttanut (kuulin sitten valtuustossa, että ihan tarkoituksella), että valtuustokauden tavoite nuorisotoimessa on nuorisotilojen keskittäminen kirkonkylälle. Uskomatonta suhmurointia. Selitys oli, että nuorisotila ei ole itsetarkoitus! Ja että halutaan etsiä uusia toimintamuotoja. Tosi fiksua lopettaa ensin nuorisotilat ja alkaa sitten ”etsiä uusia toimintamuotoja”. Strategia pitäisi olla vahvin ohjenuora ja toimintaohje. Jos sinne pääsee lauseke keskittämisestä, voi unohtaa kehittämisen muualla kuin todella keskustassa. Asiaa valmistelleilla ei ole näköjään minkäänlaista tajua tilojen tarpeesta.

Läyliäisissä on nuoppari ollut useita vuosia jo käyttöprosenteiltaa ennätysluokkaa. Sen valvonnasta ja kehittämisestä on siinä kylässä vastattu tunteella ja tehty lujasti töitä – myös sellaiset ihmiset, joilla ei omaa nuorisoa ole. Tai etenkin he. Nyt kun tila vesivahingon vuoksi jouduttiin sulkemaan, välkähti pellepelottoman lamppu vapaa-aikalautakunnassa: eiköhän unohdeta koko homma, niin päästään näistäkin kuluista! Tällä toimella olisi mitätöity se vuosien iso työ, jota Läykän nuorison parissa on tehty (muistakaa Jaana-Mummia esimerkiksi!). Ja perusteena mikäs muu kuin, että yhdellä nuoriso-ohjaajalla ei ole mahdollisuutta toimia tehokkaasti monessa tilassa! No haloo. Pitäisikö resurssoida sitten paremmin? Ei vapalan mielestä.

Aloin ikäväksi ihmiseksi ja panin vastaan, ja saatiinkin kompromissina strategiaan lause, että nuorisotoimintaa kehitetään koko kunnan alueella ja tilatarve tutkitaan. Jonkun mielestä pikku juttu. Vassareille se kuitenkin oli selvä signaali siitä, että strategiaan kirjataan kehittämistä alasajon sijaan, kun nuorista on kyse. Ei tyhjiä sanoja nuorison tärkeydestä.

Samaa tappolinjaa ajaa nyt myös hallitus myös ympäristön suhteen. Ympäristöministeriö alkaa purkaa kansallispuistolakia ja aikoo näin mahdollistaa esimerkiksi Pallas-tunturin rakentamisen. Pallas-alue on tutkittu monen uhanalaisen lajin esiintymisalueeksi ja rakennustoiminta vaarantaa 10-20 kilometrin säteellä luonnon rauhan. Perusteena jonkinlainen työllisyyden tukeminen tai yritystoiminta. Kansallispuistot eivät ole tarkoitetut työllistämään tai tukemaan kaupallista toimintaa. Ne on tarkoitettu perinnöksi tuleville sukupolville luonnon koskemattomina alueina, retkeilyä ja virkistystä varten. Mutta nyt jälleen yksi ministeri mokaa. Lehtomäki ei myöskään ansaitse paikkaansa ympäristöministerinä – samaan jonoon Anttilan kanssa, kiitos!

Jos ihan älykkäästi ja pitkällä aikavälillä pystyttäisiin ympäristöministeriössäkin ajattelemaan, ja jos todella halutaan kaupallisesti hyötyä vaikkapa Pallaksen alueesta, niin äkkiä myymään hiljaisuutta ja koskematonta luontoa vaikkapa Keski-Eurooppaan. Retkiä voi järjestää nyt jo rakennetuilta Levin tai Ylläksen hotellialueilta sellaisille matkalaisille, jotka kaipaavat villiä luontoa. Ja niitä kuulkaa riittä! Kohta vain ei Lapissa riitä paikkoja, joita heille tarjota. No mutta onhan meillä onneksi oman kunnan kansanedustaja ympäristövaliokunnassa. Hänellä riittänee vastuuntuntoa äänestää lakiesitystä vastaan? Ainakin saman puolueen Pertti Salolainen aikoi esitystä vastustaa.

Jouluvaloja on viritelty pihalle. Isäntä osti (vahingossa?) värivalot, joita en voi sietää (muista Valoletkut-yhteisö). Vaihdettiin ne, ja eikös taas ollut sähkönsinistä. Nyt on vihdoin portin kaaressa tavalliset valot. Värilamput siirtyi vät näköjään lähipensaaseen. Ne on sen verran bordellit, että heivaan ne vaivihkaa vaikkapa Joentaan koululle, jahka kerkiän.

2 vastausta artikkeliin “Elämää ennen joulua”

Vastaa