Христос воскресен ХВ

Näin pääsiäistä otetaan vastaan ortodoksisessa tai venäläisessä kulttuurissa: XB, Hristos Voskresen, eli Kristus on ylösnoussut, on se pääsiäisen sanoma. Pääsiäinen on katolisen elämän suurin juhla. Se on ilon juhla.

Käväisin Turun ortodoksikirkossa pääsiäisyönä. Kaikki oli kaunista, rentoa, kutsuvaa. Naurettiin ja hymyiltiin. Mukana paljon lapsia, vauvojakin. Koreissa pääsiäismunia ja muita herkkuja. Halauksia ja suukkoja. Ajattelin luterilaista palvelusta: päät alas päin, suupielet alas. Murhe ja syyllisyys vievät mieltä alas. Kaikki alas päin.

Turun ortodoksikirkossa vähän ennen messua

Ortodoksikirkon musiikki, se on niin kaunista ettei sitä voi edes verrata luterilaiseen. Vaikka osaan varmasti kaikki vanhan virsikirjan virret ulkoa ja tykkään niistä, on ortodoksilaulannassa jotain mystistä ja rauhoittavaa.

Aurajoki pääsiäisyönä klo 00.20
Myös tuomiokirkko viettää pääsiäisyötä

Kävely keskiyön messun jälkeen sumuisessa kaupungissa oli myös kokemus. Kevät on oikeasti läsnä.

Kevään ensi löytöjä: ensimmäiset peipposen laulut Tuomiokirkon puistossa; ensimmäinen jäätelötötterö Kupittaan urheilupuistossa; toisena pääsiäispäivänä kevään ensimmäinen ukkonen, jyrinä ja kevätsade. Siivosin myös ”pihan” – yleensä noin 2000 neliön pihatyöt keväällä veivät muutaman päivän, mutta nythän se oli hauska puolituntinen: kalusteet putsattu, portaan haravoitu ja narsissiruukku asetettu. Huiskis, kevät tuli!

Eilen vietin ystävien vieraana illan. Syötiin noutopizzaa, juotiin punaviiniä, puhuttiin viisaita. Sielu lepäsi ja sai ravintoa. Naurettiin ihan vedet silmissä. Tänään vähän samaa, kun ”vieras” toi (yllätys!) mukanaan pizzaa ja kahviteltiin. Samalla kuunneltiin ukkosta, joka oli kohtuullisen kova, mutta tuntui lempeältä. Iso jänis siirtyili laiskasti kotini vastapäisellä rinteellä, kun juttelin sille – hän ei vähästä hätkähdä. Ja mustarastaat pujahtelivat pensaikoissa. Vanha mies pysähtyi juttelemaan: hän on kertomansa mukaan kiertänyt kaikki Turun keskustan puistot ja puutaloyhteisöt, kertoi minulle, missä jo mikäkin alkaa kukkia ja missä on kettuja tai harakanpesiä. Kerta kaikkiaan ihastuttava tyyppi.

Lumet ovat kadonneet lähes tyystin. Kattoikkuna on saanut olla auki koko viikon. Neiti Kevät on tullut kaupunkiin.