Mummo radalla

Mummo taapersi kympin!

Liikunnan riemua, todella. Mutta myös tuskaa tuskaa ja ihmettelyä: minkä ihmeen takia olen taas täällä mimmitungoksessa hölkkäämässä ja olettamassa, että olen hyväkuntoinen? Tämä siis ensi tunnelma Naisten Kympiltä. En enää muista, monettako kertaa olen ollut tapahtumassa enkä sitä, ovatko tunnelmani koskaan olleet muut kuin tänäänkin. Todennäköisesti eivät.

Onnibussi vei minut kätevästi ja edullisesti Tuomiokirkon pysäkiltä Helsinkiin. Olin paikalla ihan hyvissä ajoin, tosin aikaisemmin oli aikaa kierrellä sponsoriteltoilla ja saada ikävästi herätteitä urheilutarvikkeista. Nyt ei siihen tarvinnut sortua.

En mitenkään kympillä tähtää suoritukseen ajan eli nopeuden suhteen. Lenkinhän voi toki vaikka kävellä. En näe mitään mieltä maksaa osallistumismaksua (johon ei kuulu edes vakuutus!) ja vain kävellä lenkki läpi. Iso osa tapahtumaa on kyllä iloisuus, yhteisöllisyys ja monelle myös kaverien kanssa ajan vietto. Minulla ei ole ikinä ollut kympillä ketään kaveria. Ehkä ystäväni eivät 1990-luvulla, kuten eivät kai nytkään, ole innostuneita tällaisesta. Se ei minua mitenkään haittaa. Hyvän kunnon ja itsensä voittamisen ja omien rajojen kokeileminen on minusta ihan hemmetin hyvä syy osallistua tämäntapaisiin juoksenteluihin.

Koska siis en ollut harjoitellut nimeksikään, olin hyvin ylpeä itsestäni, että: jaksoin juosta (lue: hölkätä) koko kymmenen kilometrin matkan enkä kuollut/hyytynyt/kyllästynyt. Alussa oli tukkoista taivaltaa tungoksessa. Keskivaiheilla sitä ajatteli, että ollaan jo kohta perillä, kunnes merkkitaulu ja järjestyksenvalvoja onnittelivat puoliväliin pääsystä (mikä katkera tieto!). Jotakuinkin, ihan samalla mentiin kuin ennenkin.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin aikani oli ainakin kymmenen minuuttia huonompi kuin viimeksi: eli vuonna 2022 tunti 12 minuuttia, tänä vuonna 1 tunti 22 minuuttia. En sano, ettei se syö naista, ja selityksiä kyllä löytyy. Mutta toisaalta, kymmenen minuuttia. Jos se on ongelma, ongelman ratkaisu ei ole vaikeaa. Siirrän ongelman analysoinnin silti tulevaisuuteen, osin siksi, että juuri nyt radiossa Kuju Hyttinen laulaa suomeksi Tina Turnerin Private Dancer -laulua kamalasti suomennettuna versiona, jota ei olisi ikinä pitänyt tehdä. (huomio: rakastan Kai Hyttistä, etenkin sen jälkeen, kun hän alkoi luonnonystäväksi ja eräoppaaksi)

Vaikka aina olen käynyt Naisten kympillä ja monessa muussakin urheilutapahtumassa yksin, niin vähän oli tänään yksinäinen olo. Useimmilla juoksijoilla oli kaveri tai kaveriporukka, reitin varrella lapset tai ystävät tsemppaamassa. Minullakin oli silloin kun kuopus oli noin neljävuotias. Siksi olikin ihana ylläri, kun ex-työkaveri Eki oli tullut kannustamaan. Vähiin on jäänyt entisten kollegoiden tapaamiset, mutta näin ne joissain yhteyksissä vaan taas elpyvät. Sitä paitsi Eki pelasti henkeni tarjoamalla maalissa Fazerin sinistä – en ollut syönyt kuin aamupuuron ja nauttinut jotain Kympillä tarjottuja vesiä ja Red Bulleja.

Kun tulin kotiin, junalla Kupittaan asemalle, joka on kymmenen minuutin päässä kotiovesta, tuli murskaväsymys. Mietin tosissani, miten kierrän talon siltä puolelta, jossa raput ovat leveät ja matalat, päinvastoin kuin omassa päädyssä, jonka kiviraput ovat varmaankin koonneet egyptiläisten pyramidien orjarakentajat – ne ovat siis oikeasti massiivisia sekä painoltaan että korkeuseroiltaan. Nyt alkoi itkettää pyramidirakentajienkin takia.

Menin kuitenkin normisti kotiin jyrkät portaat kohtaamaan kahden koiran suunnattoman ilon siitä, ettei äidin ”kauppareissu” ollutkaan pitempi kuin kuusi tuntia (kerranhan se venyi vuorokausiksi, kun sanoin meneväni kauppaan, mutten tarkentanut, että kauppa sijaitsee New Yorkissa. Ei ihminen voi kaikkea muistaa). Vielä kun kiipesin kotipyramidia ylös uneksin samastuvani Jannica B:hen laulussaan, jossa hän pyytää saada mennä lattialle makaamaan. Uneksin oikeasti siitä, että astun keittiööni ja laskeudun väsyneenä lattialle vain meditoimaan eikä kukaan kysy, kuten tosielämässä, että mitä hittoa sää siellä teet.

Lattialla makaaminen ei vaan onnistu, kun kaksi karvaista nappisilmää hyökkää päälle ja rakastaa sinut lähes tainnoksiin. Sitten leikitään, heitellään repaleista fasaania esittävää lelua ja mennään pissalenkille. Siinä unohtuu väsymys ja tilalle tulee ilo koko päivästä: selvittiin, oli kivaa, koiraystävillä oli kaikki hyvin, itsellä hyvä olo ja odotus tulevaisuudesta vähän taas kuin nämä meidän huimat artistit osaavat sen vain sanoittaa: Elämä on pelkkää voittoo!

Päästiin (=jaksettiin) vielä tarkistamaan iltalenkillä,
miten Turku kukkii – ei huono.