Päivät keväällä

”Päivät keväällä. Pitkiä ja kuitenkin niin nopeita. Hetkessä tämä päivä muuttaa eilisen päivän.”

Tämä tanka putkahti yhtäkkiä mieleen, Tuomas Anhavan suomentama japanilainen runo. Turussa sataa. Vappu oli kaunis ja melko lämminkin. Kävin ystävien kanssa viinillä ja lopun juhlin purkamalla tavaroita muuttolaatikoista. Ei vieläkään ole koti kunnossa. Taakse jäi 33-vuotinen elämä rakkaassa talossa. Siitä tunnelmiani en nyt jaksa kertoa, myöhemmin sitten.

Kuin vapun ja jonkin ajanjakson päättymisen kunniaksi aloin katsoa KOM-teatterin 50-vuotisjuhlakonserttia Ylen Areenasta. En ymmärrä, miten tämä konsertti meni ohitseni enkä saanut sinne hankittua lippua. Nyt kun katson tätä performanssia, itken vuolaasti. Nuo kaikki runot, laulut, jotka ovat iso osa minua, omaa heräämistä taiteeseen ja yhteiskuntaan, ja nyt ne ovat tässä silmien edessä. No onneksi, nythän voin palata niihin koska vain, kun nykytekniikka mahdollistaa sen.

Niin hyvältä tosiaan tuntuu: he laulavat lauluja ja esittävät runoja, jotka osaan ulkoa.

En voi kuin ihailla näitä taiteilijoita ja heidän tuotoksiaan. Milonoffit, Sari Mällinen, Erkki Saarela, Chydeniukset – kaikki! Ja suurella sydämellä esitetyt laulut ja runot, niissä on se palo ja toivo, jonka vuoksi en päivääkään kadu että lähdin politiikkaan ja tuolle tielle, joka haluaa puolustaa ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Etenkin Erkki Saarelan Mysteerio Buffo -katkelma sai kylmät väreet ja nauruhermot pintaan. Mutta toki KOMin taide on muutakin kuin yhteiskunnallista, se on laatutaidetta, jonka arvostuksesta kertovat lukuisat ulkomaiset kiertueet ja arvostettujen näyttelijöiden palkitsemiset.

Ihan pitää miettiä, missä olen nyt ja miksi. Nuo laulut olivat niin omaa elämää – miten ne nyt taas tulevat muistuttamaan jostain? Tekee hyvää kuunnella ja katsoa. Se vähän vie ajatukset myös tästä elämänmuutoksesta, jota en ihan vielä taida ymmärtää.

Tähän pitää nyt ehdottomasti lainata Kaisa Korhosen (oi, sain kerran mahdollisuuden haastatella tätä suurta taiteilijaa!) esittämä Moldau:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Korhonen+Moldau#fpstate=ive&vld=cid:305375da,vid:XOeJGgDFz54

Eli:
On keisarien hautoja Prahassa monta,
vesi Moldaun rantoja hiertää ja syö.
Ei mikään ole elämässä muuttumatonta,
saa suureksi pieni ja päiväksi yö.
Ja muutos se ikuista on ainoastaan,
tää päivä jo huomenna eilistä on.
Ei seisahdu aika, sen kulkua vastaan
maan suurin ja mahtavin on voimaton.

KOMin Areenan konsertti näkyy täältä: https://areena.yle.fi/1-64131492