Yksi asia

…jota eivät kaikki ymmärrä. Tässä tilanteessa on yksi elämäni toiveista (joita en koskaan olisi halunnut tällaisina) on nähdä Putin samassa tilanteessa kuin Milosevic Haagin tuomioistuimessa.

Iso kaipaus itsellä on kaikkeen moneen venäläiseen, ystävään, kulttuuriin ja ennen kaikkea kieleen, joka tulee uniinkin. Kun uutta kieltä yritän opetella ja tulee tiukka paikka ulkomailla (lähin kokemus syyskuulta Italiassa) niin kaiken takaa tulevat venäjän sanat! Siitäkin huolimatta, etten venäjää osaa natiivien tasolla, enkä koskaan tule osaamaankaan. Silti aivokanavat hädissään, kun eivät muuta keksi onnettomassa tilanteessa, hakevat venäjän sanat keskusteluun.

Olen siitä kuitenkin ylpeä, kaikesta huolimatta. En ole monen opiskelukaverin kanssa keskustellut, joten en osaa sanoa, onko heillä samanlaisia kokemuksia. En osaa sanoa ystävieni kieliopintojen syistä yhtään mitään, enkä oikeastaan omistanikaan. Mutta olen ajatellut, että kielen opettelu on enemmän kuin kannanotto mihinkään. Sehän on kulttuurin puolustamista.

Tämä aika ei taatusti ole hyvä aika puhua sydäntä askarruttavasta asiasta, mitä tulee ihmisen oikeuteen äidinkieleen. Mutta mielestäni nyt on oikea aika, koska kohta voimme olla myöhässä. Venäjän kieltä äidinkielenään puhuvilla ihmisillä on oikeus puhua ja saada opetusta omalla kielellään, myös Suomessa.

Kun ikävä yllättää, kuuntelen tämän ja katson tuttuja maisemia: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D1%8F+%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8E+%D0%BF%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D0%B1%D0%B5#fpstate=ive&vld=cid:e301796b,vid:k4eqFQ-GL50