Ruotsin malliin

Ei ole mennyt putkeen Ruotsin koronastrategia. Siellä vakuutettiin keväällä, että nykyinen tila, jossa pandemia leviää kuin maastopalo Kaliforniassa, ei missään tapauksessa tule olemaan mahdollinen. Ja tässä ollaan. Maalta puuttuvat jopa tarpeelliset määrät testivälineitä. Rajoituksista on jahkailtu ja diskuteerattu kunnon ruotsalaiseen tapaan ja nyt, ei kun vasta viikon päästä, niitä pannaan toimeen! No ei kuitenkaan mitenkään loogisesti: vaikka isojen ihmismäärien tapaamiset ja alkoholin myynti iltakymmenen jälkeen kielletään, saavat kapakat silti olla auki eikä kouluissakaan vielä siirrytty etäopetukseen.

Koronataistelun pääarkkitehti Tegnell hymyili vinosti (hänen vakioilmeensä muistuttaa hymyä) ja sanoi, että tartuntojen määrä yllätti. Yllätti! HS uutisoi tänään: ”Syksyllä tulee toinen aalto. Ruotsi on saavuttanut korkean immuniteettitason, ja tapausten määrä on todennäköisesti aika matala”, Tegnell arvioi sanomalehti The Financial Timesin haastattelussa toukokuussa.

Pikkuhiljaa mielikuvat ruusuisesta kansankodista rapisevat.

Onneksi meillä Suomessa on epidemia otettu alusta lähtien vakavasti. Ja miksei olisi? Emme ole kuningaskunta (vaikka Paasikiven puolue sellaista 1917 haikailikin), jossa ei purnata vallitsevaa vastaan, vaan terveen maalaisjärjen maa. Jossa ei myöskään hallitus jahkaile.