Ihan kuin viimeistä päivää

New York, 30.9.2008   Aika menee nopeasti. Näin isosta kaupungista ei ehtinyt kuin pintaa raapaista, ja nyt pitää illalla jo lähteä. Pakollisistakaan pakko nähdä -paikoista ei ole käyty puoliakaan, saati sitten ehditty edes Manhattanin saarelta esim. Brooklynin puolelle. Jotain kompensaatiota saatiin kuitenkin eilisiltana, kun Empire State Buildingin 86. kerroksen tasanteelta näkyi yhdellä kertaa koko kaupunki. Upea näky ja vähän epätodellinen tunne tulee, kun kaikki tuntuu olevan niin lähellä. Koko Manhattanin nähtävyydet pystyi katsomaan valomerestä, kun kiersi näköalatasanteen 360 astetta.

Lämmin ja kesäinen päivä eilen ja muuten ensimmäinen ihan kirkas ja sumuton sekä sateeton. Itse asiassa enemmän kesää kuin Suomessa viimeisen 4 kuukauden aikana… Niinhän sitä sanotaan, että täällä on kaikki vähän paremmin!

Kuulemma happamia ja epäkohteliaita nämä newyorkilaiset. Mitä vielä! Kyllä joka puolella tungoksessa kuuluu excuse me, sorry, jne. jos vähänkin joutuu tönäistyksi. Ravitsemusliikkeissä sinua kutsutaan sanoilla ”dear” ja ”honey” ja koko ajan tarkistetaan, että kaikki on ok. Johtuu tietysti  siitäkin, että palkka muodostuu osittain juomarahasta, joka on 10-15 prosenttia asiakkaan oman harkinnan ja palvelun tason mukaan. Pinnallista siis tietysti, ja vähän outoakin suomalaiseen makuun, mutta ehkä mieluummin kuitenkin ottaisin tämän palvelutason vaikkapa siihen kotoiseen paikalliseen ja ainoaan kuppilaamme… Sielläpä ei ole pelkoa, että olet Dear tai Honey.

Aamu valkeneen näköjään kirkkaana ja Big Apple näyttää siis lähtöpäivänä parhaat puolensa.  Eihän täältä vielä tohtisi lähteä, kun tutkimusmatka on kesken. Tosin ikävä on karvaisia kavereitani ja häpeillen tunnustan, että puhuin eilen koirani kanssa puhelimessa. Ei muuten, mutta kun valehtelin sille, että olen kaupassa ja tulen ihan kohta kotiin.