Karjala tyttöi

Karjalasta kajahtaa kutsu Imatrankosken yhteislyseon 100-vuotisjuhlaan marraskuun 8. päivänä! Heti koulukaverin kanssa säntäsimme varaamaan kortteerin Valtsusta (Valtionhotelli, suom.huom.). Pitäähän mennä katsomaan vanhaa lukiota ja herkistelemään.

Imatralla hikipinkomisen lomassa ehdin tutustua niin Valtsuun kuin Vuoksenvahtiinkin (eka kerta ravintolassa!), juoksennella poikaystävän kanssa ankarasti kielletyllä alueella eli koskenuoman pohjalla. Ja ikuisesti muistan sen maasta nostattavan tunteen, kun viimeiset yo-kirjoituskokeet olivat ohi, hyvin tuloksin, tiedossa kesätyö Helsingissä ja maailma auki taivasta myöten.

Muistoja: Historian opettajamme Hiiru, joka läksynkuulustelun keskeytti useimmiten alkuunsa toteamalla: Ette ole lukeneet, kukaan ei viittaa – ottakaa kirjat esiin! Biologian opettaja ja entinen rehtori Topi Putkonen, jota ilahdutimme joskus seisomaan nousten ja tervehtimällä: Hyvää päivää teidän ylhäisyytenne! Topilla oli harmaa pyhäpuku ja jalassa aina siniset tennistossut, ja hän muisti kertoa paljon juttuja venäläisistä naissotilaista, joiden kanssa oli joutunut lähitaisteluihin sodan aikaan…  Ja matikanopettaja Ykä, jolle keväisin tuli villit viikot ja joka oli jättänyt sen takia matikanluokan taululle viestin meille tunnille tulijoille: Menkää katsomaan pääskysiä!

Ja olihan siellä Riittakin – Liehuva liekinvarsi oli silloin äidinkielen opettajana koulussamme.

Taitaa tulla nostalginen viikonloppu marraskuussa!

Kai tämäkin meille kuuluu

USA:n vaaleista on media uutisoinut pitkin kesää. Nyt on republikaanien varapresidenttiehdokkaana paikallinen Päivi Räsänen korotettuna sadanteen potenssiin. Sarah Palin ei hyväksy aborttia missään tapauksessa, edes raiskauksen nuorelle uhrille, on valmis kylmään sotaan, pitää homoja syntisinä jne.

Kun talous menee ylhäältä alas, alkaa usein omien poteroiden suojelu ja varsin monesti yltiöpäiseen tahtiin. Ja turvattomat ihmiset ovat alttiita äärimielipiteille. Kuitenkin luulisi, että taaksepäin ei kehityksessä enää mentäisi. Kuitenkin monet USA:n osavaltioista aikovat ilmeisesti lailla kieltää homoavioliitot lähitulevaisuudessa.

On omahyväistä sanoa, että todellista sivistystä taitaa löytyä vain Pohjoismaista. Nyt tekee mieli olla omahyväinen.

Hyvä ettei jää viime tinkaan

Kuntavaalien ehdokasasettelun viimeinen päivä oli siis eilen. Toissapäivänä ajelin adjutantti Jaanan kanssa ympäri Loppea hankkimassa viime tingan nimet – sitä viimeistä kahdettakymmenettä emme siis saaneet tuohon hätään enää… Joten 19 meitä nyt on!
Mutta illalla paljastui Murphyn laki karmeudessaan: sähköpostissani olevat oman sivun tunnukset ja muu yhdistyksen materiaali olivat läppärin kovalevyllä ja läppäri Espoossa työpöydällä. Kiireessä luottamusmiestapaamisen jälkeen ja hoppuillessa ehdokaskierrokselle se jäi.
Joskus on kummia etiäsiä. Olin just-in-case lähettänyt ehdokasluettelon toiseen sähköpostiini, jolle pääsin kotikoneelta. Säästyin siis tekemästä koko listaa henkilötunnuksineen uudestaan! Tämäkö siis valvotti edellisyön?

Tulossa on kiinnostavat kuntavaalit. Lopella on nyt Kristillisten ja Perussuomalaistenkin puolue (kuulemma – tätä spekuloitiin vain kunnantalon pihalla listoja viedessä). Ja vihreätkin!

Muutoshalukkuutta siis on ilmassa. Silmät harittivat väsymyksestä puolen yön maissa, kun viimeisiä viilauksia tein dokumentteihin ja yhdistyksen kotisivuihin. Siispä en osaa ollenkaan sanoa, mikä versio lehtijutusta meni loppujen lopuksi Lopen Lehteen. (= Lopen Läpyskä, kaikella kunnioituksella) Sitä kommentoi Jaana ja Ville, minä korjailin ja vaihdoin koko tekstin, lisäsin vielä aamulla jotain. No, eipä Läpyskässä aina kaikki ole kohdallaan toimittajienkaan jäljiltä, joten harrastelijapohjalta stressivara on kai ymmärrettävää.

Ja sitä paitsi nythän tämä kaikki vasta alkaa! Meinaan on tässä yksi pikku juttu vielä edessä – ne vaalit.