Askellusta

Työpaikalla alkoi kampanja Walk4Life, jonka kunniaksi jokainen sai askelmittarin. Nyt kootaan tiimejä, jotka kisaavat, kenelle kertyy määräajassa eniten askelia. Kuulemma hyvät palkinnotkin häämöttävät houkuttimena.

Yritettiin Daven kanssa säätää mittaria mittauskuntoon. Tämä ponnistus uuvutti meidät täysin. Ohjekirjanen oli kaikilla mahdollisilla kielillä, joista suomenkielinen käännös tuntui eniten kelvottomalta. Ohjeviidakosta bongasimme kieltoja syöttää litiumparistoa lapsille, kiellon painaa yli 130 kg tai alle 30 kg, kiellon korjata laitetta itse, ohjeen olla liottamatta sitä bensiinissä. Askelpituus pitää ensin mitata ja tarkentaa laskutoimituksella. Ei saa kävellä ylihitaasti tai isossa joukossa. Älä heiluta tai roikota laitetta, älä polta tai pese sitä…Käytä tukevia kenkiä..

Askelmittari teki kyllä tehtävänsä. Tämä vei energiaa enemmän kuin jokapäiväinen kiipeäminen työpisteeseeni 8. kerrokseen. Ehkä joskus saamme sen siihen tilaan, että sillä voi myös mitata askelia.

Kasvissyöntiä

Jälleen kerran törmäsin ihmettelyihin, että miten oikein huolehdin kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saannista, kun elän pelkillä kasviksilla. Perusteellinen lääkärintarkastus paljasti kaiken olevan hienosti, ja lääkärin mukaan voin olla todella ylpeä kaikista mitatuista arvoistani, joihin  kuuluivat esimerkiksi verenpaine, hemogobiini, kolesteroli, maksa-arvot.

Tarvitseeko ihminen lihaa? Jos kaikki alkaisivat kasvissyöjiksi, olisi maailman nälkäongelmat ratkaistu. Suurin osa viljelysmaasta tuottaa rehua eikä suinkaan leipäviljaa. Eläimiä tehokasvatetaan ja hyödynnetään ikään kuin ne olisivat esineitä eivätkä tuntevia ja reagoivia olentoja.

Minulla ei ole mitään lihansyöntiä vastaan. Itsekin varmasti söisin hyvän pihvin, jos aivan sataprosenttisen varmasti tietäisin, että eläin on viettänyt hyvän, lajilleen ominaisen elämän ja kohdannut tuskattoman kuoleman. Tällaista takuuta ei juuri lähikaupan hyllyiltä saa.

Huvittava yksityiskohta on sekin, että ravintoarvoistani ja terveydestäni huolestuneet lihansyöjät lähes poikkeuksetta ovat itse ylipainoisia ja kohonneesta kolesterolista kärsiviä.